06-20/227-9685

Alapítvány

Hírek

Hírek

Október 8. - Magyarok Nagyasszonya ünnepe

Október 8. - Magyarok Nagyasszonya ünnepe

Magvető havának nyolcadik napja, október 8. Oltalmazó Boldogasszony és a Magyarok Nagyasszonya ünnepe.

Szent István halála előtt, 1038-ban Nagyboldogasszony ünnepén Szűz Mária oltalmába ajánlotta a Szent Koronát és országát, azóta a Magyarok Nagyasszonyaként is tiszteljük a Szűzanyát. 

"...a Mérleg havában, Vénusz otthonán a Magyarok Nagyasszonya ünnepe, napja október 8. ... Szent István királyunk szerelmetes fölajánlásának külön ünnepe ez: amikor is Boldogasszony oltalmába helyezi Kárpát-hazánkat, s nemzetünk.

2000-ben, a harmadik évezred kapujában II. János Pál pápa a fatimai Szűzanya kegyszobrának, s a világ katolikus főpapjai többségének jelenlétében ezen a napon ajánlotta fel a Földet, s annak minden népét Szűz Mária, a mi Boldogasszonyunk oltalmába. Hitem szerint a pápa égi sugallatra tette ezt, s e cselekedetével bennünket magyarokat a boldogasszonyságot "őrző" küldetésünkre figyelmeztetett, amely küldetést a harmadik évezredben az Úr kérésére a pusztulásba zuhanó anyátlan világ emelkedése okán be kell töltenünk.

Isten, a világ teremtő és igazgató Ura a régiek hitében anyaként szeret bennünket. Nemeshegyi Péter, jezsuita hittérítő szerint Istennek anyaszíve van:

"Az anyaszív ablak: ha benézel rajta, az Istent látod meg benne." ... Mária szíve mindent átölelő, éltető ég, ahonnan az Isten napja süt rosszakra és jókra, ahonnan Isten esője hull igazakra és hamisakra. Mária szíve nagy, hatalmas ablak, amely Jézus miatt, Jézus jóvoltából nyílik meg, és amelyen keresztül az Isten szeme mosolyog ránk."

(Forrás: Molnár V. József: Hétboldogasszony -  Főnix Könyvműhely, Debrecen, 2001)

Vissza a Alapítvány híreihez

Renderelési idő: 0.10276293754578 másodperc.

IdőképElrejtés