06-20/227-9685

Alapítvány

Hírek

Hírek

Őszi napéjegyenlőség

Az őszi napéjegyenlőség idén szeptember 22-re esik, most csillagászati értelemben is megkezdődik az ősz. A Nap ekkor éppen Keleten kel fel és 90 fokban delel az Egyenlítő felett, így a nappal és az éjszaka ugyanolyan hosszúságú. Ettől a naptól kezdve rövidebbek lesznek a nappalok, mint az éjszakák. A fokozatos sötétedés egészen a téli napfordulóig, a Fény születéséig tart.

A 12 hónapra osztott évkörben már őseink is négy különleges alkalmat tartottak számon: a téli- és nyári napfordulót, valamint a tavaszi- és őszi napéjegyenlőséget. A világosság fázisainak változása, az évszakok kezdete új időminőséget hoz az esztendő körében, amelyet mindig ünnepek kísértek. A tavaszi napéjegyenlőséghez kapcsolódik a természet feltámadása és a Húsvét ünnepe, a nyári napfordulón van a legtöbb a fényből, a jóságból, a szeretetből és az ingyen kegyelemből, az őszi napéjegyenlőség az energiák egyensúlyba kerülésének, a harmónia és a mérlegelés időszaka, a téli napfordulón, az év legsötétebb időszakában, Karácsonykor pedig megszületik a Fény.

Az őszi napéjegyenlőséget követi Szent Mihály arkangyal ünnepe (szeptember 29.), amely a Mérleg havát indítja el. A természet évről évre itt veszi számba megszerzett javait és mulasztásait, és ez a lélekmérlegelés időszaka is. Az ősszel induló elsötétedés időszakában fontos, hogy az ember kívül és belül is menedéket biztosítson az értékek és az élet számára. Itt érdemes mérlegelni, hogy mik azok a testi, lelki, szellemi javak, amelyek méltók arra, hogy - egy képzeletbeli bárkában menedéket biztosítva számukra - magunkkal vigyük és átmenekítsük az év legsötétebb időszakán.

(Pap Gábor művészettörténész munkái nyomán)

Fotó: Dobogókőért Fotópályázat 2016

Vissza a Alapítvány híreihez

Renderelési idő: 0.045271158218384 másodperc.

IdőképElrejtés